Biserica ‘Sfantul Ierarh Nicolae’ din localitatea Pipirig, Protopopiatul Targu Neamt, a sarbatorit (pe 8 septembrie 2007) 200 de ani de la sfintirea primei biserici din aceasta zona, construita in anul 1807.
Cu această ocazie, incepand cu ora 08.30, a fost oficiata slujba Sfintei Liturghii de catre un sobor de preoti si diaconi in frunte cu Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul - Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.
La aceste manifestari va fi prezent si Inalt Prea Sfintitul Daniel - Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane alaturi de alti ierarhi membri ai Sfantului Sinodul al Bisericii Ortodoxe Romane.
Parintele Mihai Bistriteanu - parohul Bisericii ‘Sfantul Nicolae’ din Pipirig ne-a oferit cateva repere istorice legate de aceasta veche biserica: ‘Pipirigul este asezat in Depresiunea Neamtului; este un sat cu o vechime mare, datand de pe la anul 1700, aici fiind vechea mosie a Manastirii Neamt. La inceput s-a construit o capela, care ulterior a devenit neincapatoare ca urmare a inmultirii populatiei. Astfel, pe la 1800 s-a inceput construirea unei biserici care s-a sfintit in 1807. Noi, cei de astazi, sarbatorim aniversarea a 200 de ani de la sfintirea Bisericii din Pipirig cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae. Este o biserica monument istoric, o biserica veche, din lemn, o biserica cu o valoare arhitecturala prin faptul ca are in mijloc cafasul, lucru nemai intalnit la o alta biserica. Prin colectia de obiecte bisericesti pe care o detine ii da o mai mare valoare pentru ca s-au pastrat in bune conditii, chiar de la prima capela care a fost la Pipirig.
De asemenea, Parintele Paroh Mihai Bistriteanu ne-a vorbit si despre obiectele de cult care apartin bisericii cu hramul ‘Sfantul Ierarh Nicolae’ din localitatea Pipirig, Protopopiatul Targu Neamt: ‘Biserica a fost nepictata pana in anul 1990, cand o data cu obtinerea avizelor favorabile de la Comisia Monumentelor Istorice am pictat biserica. Am fost nevoiti sa scoatem toate icoanele care erau pe peretii bisericii care au fost varuiti. Icoanele au fost depozitate un timp, dupa care am hotarat ca sa fie expuse pentru ca doritorii de cultura sa vada ca si la Pipirig a existat un tezaur al culturii nationale. Am construit o cladire speciala care sa adaposteasca colectia de obiecte bisericesti: icoane de la 1776 si din secolul al XIX-lea, un sfant chivot de la 1841, alte sfinte vase, precum si pomelnicele de la 1807 si nu numai gasite in clopotnita. Acestea dovedesc ca la Pipirig, oamenii au fost crestini adevarati, pastratori ai credintei stramosesti.

Lasa un comentariu